31 Mayıs 2007 Perşembe

Sini Köftesi


Sevgili misafirlerim,
Sini köftesinin hamurunu yoğurmak için bize resimde gördüğünüz gurup lazım.


Malzemeler:
2 Bardak ince bulgur(ben siyah bulgur kullandım)
1 Bardaktan 2 parmak az un
1 Yumurta
1 Tatlı kaşığı kimyon
1 Çorba kaşığı biber salçası
250 gr birkaç defa çekilmiş yağsız kıyma
Bulguru büyükce bir tepsinin içine alıp sıcak suyla ıslatın. Yoğururken hamurun üzerine elinizle su serpeleyeceğiniz için,su bulguru sadece ıslatsın tepside birikmesin.Bulgur yumuşayınca,salçasını,kimyonunu koyup karıştırın. Ununu da ilave edip iyice yoğurun.Yumurtasını içine kırın.Zaman zaman yeteri kadar su serpeleyerek özleştirin.Son olarak içine etini de ilave edin.




Artık sini köftesi hamurunuzdan,içli köfte bile yapabilirsiniz.Buraya kadar sadece 20 dakikanızı aldı.Bakın sizin için bir köfte açıyorum.








Şimdi de sini köftesinin içini hazırlayalım. İçi, birgün önceden yapsanız sizin için çok kolay olur.

Gerekli malzemeler:
500 gr az yağlı bir defa çekilmiş kıyma
4 Orta boy kuru soğan
1 Çay kaşığı karabiber
1/2 Yemek kaşığı biber salçası
125 gr margarin
Bakın hiç tuz demiyorum.Ben salça koyduğum yemeklere tuz koymam.Biliyorsunuz tuzsuzun çaresi var,tuzlunun yoktur.
Kıymayı tencerenize koyup, suyunu salıp çekene kadar karıştırın.Sonra küçük küçük doğradığınız soğanları içine koyup yağını da ilave edip güzelce kavurun.Salçasını da içinde iyice halledip,karabiberini de atıp tadına bakın.Soğumaya bırakın.
Fırın tepsinizi zeytinyağı ile yağlayın.



Keserek düz hale getirdiğiniz iki buzdolabı poşetinin birini tezgahın üzerine seriniz.
Hazirladığınız hamurdan yumruk kadar alıp poşetin üstünde yassıltın.
İkinci poşeti üstüne sererek, aradaki hamuru yarım santim kalınlığında açıp, tepsinin içine döşeyin.Birleşim yerlerini elinizi suya batırarak kapatın.
Tepsiye yaydığınız hamurun üzerine,hazırladığınız,soğumuş olan kıymayı döşeyip hafifçe bastırın (Kesince kıymalar dökülmesin diye ama çok değil). Aynı şekilde açtığınız hamurla kıymanın üzerini kapatın.

Şimdi sini köftenizi istediğiniz model kesin.Üzerine bir küçük çay bardağı zeytinyağını gezdirip, 170 derece alt üst yaktığınız fırınınızın orta gözüne koyun.


Fırına verirken benim elim değil Fatma anamızın eli demeyi unutmayın lütfen. Sonra iyi olmazsa söylemedi demeyin. 20-25 dakika sonra,yağı cızırdarken parmağınızı hafifce köftenin üzerine bastırın.Yumuşak ise ve kendini siz bastırdıktan sonra topluyorsa hemen çıkarın. Sini köfteniz pişmiş.Sakın fazla fırında kalmasın bulgur çabuk pişer.
Afiyet olsun.

8 yorum:

Hülya YILMAZ dedi ki...

bu nefis bir şey olmuş. elinize sağlık.
ama şimdi yemeyelim de kışa yiyelim. biraz kilo verelim de...

Yayla Sakızı dedi ki...

Sevgili Hülya,teşekkür ederim.Daha önce hiç yapmadıysan tarifim üzerine yabancılık çekmeden yapabilirmisin?Tarif yeterince açık mı diye merak ediyorum.Görüşlerinizi yazarsanız çok sevinirim.Sevgiler.Fatoş

Ozge dedi ki...

Ellerinize saglik...Blogunuzu zevkle takip ediyorum. Sizden ogrenecek ne cok sey var :)
Sini koftesi tarifiniz son derece acik ve guzel anlatılmış. Mutlaka deneyeceklerim arasına girdi bile...
Ellerinize saglik...Sofraniz hep bereketli olsun...

Yayla Sakızı dedi ki...

Özgeciğim,çok memnun oldum.Bende sizlerden güzel şeyler öğreniyorum.Anlatımımı beyendiğine sevindim.Bu blog olayı beni çok mutlu ediyor.Hepinize sevgilerimi yolluyorum.

Adsız dedi ki...

Fatos Hanim
Eline saglik Icli koften cok guzel olmus.
Fahri

Yayla Sakızı dedi ki...

Hayatım, o sini köftesi,hamurunun güzel olduğunu göstermek için bir köfte açtım.Aslında içli köfteyi daha ince açar ve içini biraz daha yağlı hazırlarız.Urfada bu köfteye lıklıki köfte de denirmiş.Çünki köfteyi ısırdığın zaman içinden yağ fışkırırmış.Ziya, hummusum için söylediklerini iletti.İstanbula gelince bana bir limonla benimki kadar güzel bir hummus yapmanı istiyorum.Sevgiler.(Bu cevabı kardeşim Fahri için yazdım.)

Adsız dedi ki...

merhaba,
rahmetli anneannem yapardı sini köftesini yıllar oldu yemeyeli. Tarsus'a bayram ziyaretine gittiğimizde yapardı. Şimdi de canım istedi. Hamilelikte blog gezmemek gerek. ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Fatoş yenge, cuma günü büyük misafirlerim gelecek, ben herzamanki gibi daha önce hiç yapmadığım yemeği deneyeceğim, yani sini köftesini....bakalım ne çıkacak ?