7 Mayıs 2007 Pazartesi

Meşhur HUMUS


Sizlere, hummus tarifimi vermeden önce, dipfirizimde her zaman hazır bulundurduğum,nohudu, nasıl hazırladığımı anlatmak istiyorum.


Marketten aldığım 1kg nohudu, akşamdan geniş bir kabın içine ıslarım.Sabah kalkınca onun suyunu süzer,tencereye alır ve üzerine 4-5 parmak çıkacak kadar su ilave edip,yenecek kıvama gelene kadar haşlarım.Haşlanmış nohudun,üçte birini ayırıp, buzdolabı poşetinin içine koyup, dipfirize yerleştiririm.Geri kalan nohudu, robotta çekerim.Nohut robottan geçince un gibi olmaz.Diş diş tabir ettiğimiz gibi olur. Nohudun bu hali, hummusda bizim daha çok
hoşumuza gidiyor (Genelde hummus yapanlar nohudun kabuğunu soyarlar.Ben,bir de bu şekilde yapmayı deneyin derim)

Robottan geçirdiğim nohudu,bir defalık, yeterli gördüğüm miktarlara göre ayırır,buzdolabı poşetlerine yerleştiririm (Poşetin içindeki çekilmiş nohudu, yassıltın ki, açılması daha kolay olsun.)

Gerekli malzemeler

5-6 limon
3-4 diş sarımsak
2 bardak kadar çekilmiş nohut
1 bardak tahin
2 çorba kaşığı Z.yağ
1 çay kaşığının ucuyla kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon

Süslemek için ince kıyılmış maydonoz ve 1 domates ve siyah zeytin

Limonu sıkın, geniş bir kaseye koyduğunuz tahinin üstüne,yavaş yavaş dökerek bir yandan da karıştırın. Tahin önce sertleşir,üstüne limonu ilave edip karıştırdıkca,ilk kıvamına gelir.Bu arada tadına bakarak limonunu, ağız tadınıza göre ayarlamanız gerekir.Limonunu kafi görürseniz,su ilave ederek,tahini ilk kıvamından biraz daha gevşek bir hale getirin.İçine ezilmiş sarımsağı,kimyonu,ağız tadınıza göre tuzu da ekleyip karıştırın.Sonra,ezilmiş nohudu,içine yavaş yavaş ilave edin.Kıvamı tahinin ilk halinden az katı olmalı çünkü durunca biraz daha katılaşır.
Hazırladığınız hummusu tabağınıza yerleştirin. Küçük bir tavanın içine zeytinyağını koyup,üstüne kırmızı biberi ilave edin.Biber yanmasın, sadece yağa rengi çıksın.
Biberli yağı hummusun üstüne gezdirip süsleyin.
Afiyet olsun.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bi daha yapınca nohutun kabuklarını soymalıyım, sanırım daha bi kremsi olacak o zaman