29 Kasım 2007 Perşembe

KIRMIZI ŞAL ve PEYNİRLİ POĞAÇA







Selamlar blog'uma giren dostlara . Bu gün iki misafirim vardı . Görümcem ve sevgili dünürümüz . Ceylanımızın annesi . Çarşamba günü YALI ÇİFTLİĞİ'n den harika LOR peyniri almıştım . Görümcemin önderliğinde onun pratik poğacasını yaptık . Onun tarifini de vereceğim . Ceylanımızın annesi maydanoz ve dereotunu ayıkladı . Ben yıkadım ve küçük küçük doğradım . Gerekli olan malzemeleri çıkardım

1 Bardak sıvı yağ
1 Bardak yoğurt
1 Yumurta(Beyazı poğacanın hamurunun içine, sarısı üstü için bir kaseye alındı)
1 Paket Kabartma tozu
2oo gr Lor peyniri
1 Çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
1 Çorba kaşığı kıyılmış dereotu
1 Tatlı kaşığı Tuz
Görümcem hamur kabına önce yağı , arkadan yoğurdu ve yumurtanın beyazını koydu . Daha sonra un ilavesiyle sert bir hamur yaptı . Hamurun içine kabartma tozunu , tuzu ve peyniri daha sonrada yeşillikleri ilave etti . İyice yoğurdu . Bu arada , ben , fırın tepsisine yağlı kağıt serdim . Yoğurduğu poğaca hamurundan cevizden iri parcalar alarak elinde yuvarladı .Tepsiye koyunca üstüne biraz bastırdı . 175 dereceye ayarladığımız fırına sürdü.Bu arada ben çayımızı demledim . Salona geçtik ve sevgili misafirlerime işlediğim bu şalı gösterdim .



Hem çok güzel oyalanıyorum hem de meydana faydalı bir iş çıkarıyorum . Sizlerde yapmak isterseniz 18 ilmek alarak başlanıyor . 3 sıra HARAŞO işleniyor . 3 sıra HARAŞO dan sonra , ilmek aldığınız tarafa gelince(ipin sarktığı taraf) 5 ilmek işleyip , ipin sarktığı tarafa tekrar dönüyorsunuz(tabii haraşo işleyerek).Dönünce 10 ilmek işliyorsunuz tekrar başa dönüyorsunuz.Bu sefer 15 ilmek işleyip 15 ile 16 arasından 1 ilmek arttırıyorsunuz.Şimdi 15 ilmek işlediniz , bir arttırdınız geride 3 ilmeğiniz kaldı .Onu da HARAŞO işleyip o sırayı bitirdiniz . Arka sırayı hiçbir şey yapmadan HARAŞO işleyin . Şişinizin üstünde şimdi 19 ilmek var . Tekrar ipin sarktığı tarafa geldiniz . Aynı işlemi yapacaksınız . 5 ilmek işleyip geri dönün.10 ilmek işleyip geri dönün . 15 ilmek işleyip 15 ve 16 arasından 1 ilmek artırın . Gerisini HARAŞO işleyerek o şiş üzerindeki (şimdi 20 ilmek var) ilmekleri bitirin . Arkasını tekrar bir işlem yapmadan HARAŞO örüp ipliğin sarktığı tarafa geçince yine aynı işleri tekrar edin . Bu artırmalar kenarlardaki farbalayı yapıyor . Şal 100 gr lık 3 çileden rahat çıkıyor . Yarısına geldiğinizde , yine 5 işleyip dönüyor ,10 işleyip dönüyor bu sefer 14 ile 15 i bir arada alıyorsunuz ve aynı işlemi başladığınız sayı olan 18 e kadar sürdürüyorsunuz . Yapmak isteyenlere kolay gelsin diyorum . Hepinize sevgi ve selamlar .

5 yorum:

İLKAY dedi ki...

herşey çok güzel görünüyor.....
Ellerinize sağlık...
Adana'dan sevgiler,
İlkay

Adsız dedi ki...

Evde bir sürü lor peyniri var.
ve ben kaç gündür ne yapacağımı düşünüyorum.

Şimdi kalkıp yapmalıyım. Sabah işe götürürüm :)

Çok teşekkürler tarif için.

ellerinize sağlık

Sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com

Bu sırada sayfamdaki blog manşetde sizi görmek beni çok sevindirir. Göz atmak istermisiniz... Blogcu dostlar sayfalarına yeni yazı eklediklerinde blog manşetede başlıklarını ve linklerini ekliyorlar. Diğer dostlarda yeni yazı ekleyen arkadaşlardan haberdar oluyorlar... :)

Ceylan dedi ki...

Hamarat Yengem, benim bu ziyaretten haberim yoktu, çok özendim yine !! O poğaçalara ailecek bayılırız zaten, sıcak sıcak, otlu-peynirli harika olurlar! Ayrıca o şallara da bayılıyorum ama işte orada duruyorum! Her türlü yemeği denerim ama örgü maalesef henüz benden çok uzak!! Hepsi için ellerinize sağlık.
Not 1: Annemin katkısı da mühimmiş tabii yıkamak zordur yeşillikleri :))
Not 2: Ben bir gün bu poğaçayı geceden yapıp buzdolabına koydum, sabah erkenden pişirdim (yola gidecektik). Yine nefis oldular, yolculuğun en güzel yanı sıcak poğaçalarımızdı!

Müge Hüner dedi ki...

Fatoş Ablacım;
Bayramını tüm içtenliğimle kutlar, ailenle mutlu ve sağlıklı nice bayramlar yaşamanı dlerim.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,uzun zamandır bloğunuzu dolaşıyorum.Fakat merak ettim inanın.Niye uzun zamandır yoksunuz?Umarım önemli birşeyler yoktur.Sevgiler Özlem.