5 Kasım 2007 Pazartesi

PAŞA SOMUNU


Tekrar merhaba . Size daha önce yapacağımı söylediğim , rahmetli babanemin çok sevdiği Paşa somununu nihayet yaptım. Paşa Somununa tuzlu kek diyebiliriz.Daha önce bunun hangi sınıfa gireceğini hiç düşünmemiştim.Google da araştırdım bu isimde bir yiyecek yok.Sizleri temin ederim gerçekten paşalara yaraşır bir yiyecek.Muhakkak evinizde bir paşa vardır.Bu çok kolay tuzlu somunu yapın sizin de paşanız afiyetle yesin.

Maya için:

4 Kesme şeker(2 çorba kaşığı toz şeker)
1 Çorba kaşığı(bir paket)toz maya
1 Çorba kaşığı un
1 Kahve fincanı ılık su

Bunları bir kasenin içinde karıştırın

1 Ölçü(ben normal boy su bardağı kullandım)eritilmiş tereyağ(aman yanmasın)
1 Ölçü (aynı su bardağı)süt
Biraz tuz
Alabildiği kadar İrmik(1/2 kg kadar alıyor)

Süt, tereyağ ve irmiği karıştırın. Kıvamı kek kıvamı olsun.Üstüne hazırlandıktan sonra en az 15 dakika beklemiş mayayı ilave edin.Birbirine güzelce yedirip yağlanmış tepsiye dökün.Pişireceğiniz kaba hamuru dökünce en az üç santim yüksekliğinde olsun.Üstüne bolca susam (küncü) serpin.Fırına koymadan bir saat dinlendirin.Daha sonra 180 derece ısıtılmış fırına koyun.Üzeri nar gibi olunca fırından çıkarın.Paşalarınıza şimdiden afiyet olsun.

3 yorum:

Ceylan dedi ki...

Fatoş Yengecim,
Bizde "paşa" çok biliyorsunuz ! BU tarifi hemen yazdırıp deftere alıyorum ve de en kısa zamanda deniyorum! Yalnız 2 sorum var. Maya şu "instant" yani hazır mayadan olursa, yine de suyla bekletmeye gerek var mı acaba? Instant olunca hamura direk konulabiliyor ama? Bİr de 1 saat beklesin demişsiniz, dolapta mı yoksa dışarda mı beklesin?

Nefis tarifleriniz için çok teşekkürler, ellerinize sağlık!

Yayla Sakızı dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Yayla Sakızı dedi ki...

Hayatım,biliyorum allah ömür versin sende de üç paşa var.Allah razı olsun, şahsa mahsus yemek hazırladığını da bilirim.Maya cinsini hiç bilmem.Kullandığım bir çorba kaşığı toz maya idi.Hamuru tepsiye döktükten sonra da bir saat oda sıcaklığında beklettim.Yaparsan afiyet olsun.Hepinizi öpüyorum.