21 Kasım 2007 Çarşamba

BAMYA YEMEĞİ


Sevgili ziyaretcilerim.Sizlere bu ara yeni birşeyler anlatamadım.İki seyahatim oldu.Bunlardan biri sevgili arkadaşlarım Aydan ve Hüsniye ile Kıbrısa yaptığımız gezi, ikincisi ,Ergun'un üniversiteden sınıf arkadaşlarıyla İzmir Çeşmeye yaptığımız gezi.İkiside çok güzeldi.Arkadaşlarımla beraber olunca kendimi genç hissediyorum . Sabah kahvaltıdan sonra nakışlarımızı alıp deniz kenarında oturuyorduk. Bir yandan kahvemizi içiyor , bir yandanda nakışlarımızı işliliyor , bir yandan da sohbet ediyorduk. Biz üç arkadaş Kıbrısı çok seviyoruz. Her sene bir defa gitmeye çalışıyoruz. Bu gidişimizde Lefkoşada pazarı gezerken harika Bamyalar gördük.Bizim bamyalardan daha uzun ve koyu yeşil.Pazardaki yerli halk çok lezzetli olduğunu söyledi.Biz de denemek için yarımşar kilo aldık. Onu Adana usulü pişirdim.Yemeğin resmini telefonumla çektiğim için çok net olmadı ama yine de sizlere görümünü yansıttığımı zannediyorum.İnanın gerçekten çok lezzetli oldu.

1/2 Kg Bamya
4 Domates
1 Kuru Soğan
1/2 Su Bardağı Nohut
7-8 Diş Sarımsak
1/2 Limon suyu
2 Yeşil biber
1/2 Çorba kaşığı biber salçası
1 Kahve fincanı kadar Zeytinyağ(Ben sıcak yemeklerde de Zeytinyağ kullanıyorum)

Tencereyi ateşin üstüne oturtturup içine yağını koyalım ve üstüne soğanını küçük küçük doğrayalım.Domatesin birini soğanın üstüne rendeleyip(salça yanmasın diye) salçasını da ilave edelim.Domateslerin kabuğunu soyup bir tabağa doğrayalım.Biberlerin tohumunu çıkarıp halka halka keselim.Sarımsağı soyalım.Yarım limonu sıkalım.Şimdi sırasıyla salçalı soğanın üzerine limonu dökelim yeterince tuzunu koyalım.(Muhakkak tadına bakın)Bir çay bardağı kaynar su ilave edelim.Kaynayan karışımın üstüne önce yıkayıp kuruduktan sonra başını koni halinde kestiğimiz bamyayı ekleyelim.Üstüne hazırladığımız domates,biber ve sarımsağı koyalım.Son olarak haşlanmış nohutu da ilave edip tencerenin kapağını kapayalım.Bamya çabuk pişer dikkatli olun ezilmesin.(Yine püf nokta suyu fazla ise kapağı açık kaynatın.Hiç bir zaman tencerenin altını çok açarak yemeğinizi pişirmeyin.)Yanına bulgur pilavı veya pirinç pilavı yapmayı ihmal etmeyin.AFİYET OLSUN.


4 yorum:

NiNo dedi ki...

ellerinize saglik

Yayla Sakızı dedi ki...

İyiki geldin Nino bu sayede ben de senin sitene girdim.O ne güzel börekler öyle.Seninde ellerine sağlık.Okulunda da başarılar diliyorum.Sevgiler ve mutluluklar.

Adsız dedi ki...

ben yeni evliyim.bamya yemeği tarifinizi aldım.denemek için şimdi mutfağa gidiyoruuuum.:))) izmir

Yayla Sakızı dedi ki...

Yeni evli genç hanım,bütün kalbimle mutluluklar diliyorum.Umarım sevgili eşin benim tarifim üzerine yaptığın bamyayı sevmiştir.Ömür boyu sağlık ve huzur diliyorum.