26 Haziran 2007 Salı

ZEYTİNYAĞLI DOLMA


Misafirlerimi yolladım.Sağlıkla yerlerine vardılar.Ne çare !!Gözden kayboldukları an yine özlüyorum.Sizlere bahsettiğim gibi dolmamın resimlerini çekmiştim.Lütfen deneyin.Şimdiye kadar hiç dolma pişirmemiş de olsanız bu tarifle yapacağınız dolmayı sizde tadına bakan herkes de çok beyenecek eminim.
Malzemeler:
6 Kuru soğan
2 Bardak pirinç
1 Büyük domates
1 Bardaktan 3 parmak eksik zeytinyağ
1 Çay kaşığı kırmızı biber
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı Y.Bahar
1/2 Çay kaşığı tarçın
1 Deste maydonoz
1 Deste nane
1 Çay bardağı üzüm(Cezvede bir taşım kaynatıp suyunu süzün)
1/2 Kahve fincanı dolmalık fıstık(Bizde sevmedikleri için ben koymuyorum.)
1 Bardak limonata(Şekerini nasıl severseniz limonatayı öyle hazırlayın)
Zeytinyağını tencereye koyup( dolmaya fıstık koymak istiyorsanız )fıstığı da içine atıp rengi dönünceye kadar çevirip bir kaseye çıkarın.Şimdi yağın üzerine çinttiğiniz soğanları koyun ve rengi koyulaşıncaya kadar kavurun.Soğanlar, yeter artık yanıyorum demeden yıkadığınız pirinci üstüne ilave edin.Ara vermeden 5 dakika soğanı ve pirinci karıştırın.Sonra sırasıyla üzümü,fıstığı ve baharatları ilave edin.Üstüne limonatanızıda döküp tencerenin kapağını kapatın.Tabii tuzunu da ayarladıktan sonra.Aradan 2-3 dakika geçti şu dolma içi ne alemde diye kapağı kaldırdınız; aman ,suyu bitiyor. Hemen maydonozunu ve nanesinide üzerine atıp karıştırın.Birkaç dakika sonra altını söndürün.Artık içiniz hazır.Ne isterseniz;kırmızı biber,yeşil biber,patlıcan.İçini oyup doldurun.Kapak açıp doldurduğunuz yerleri domatesle kapatıp tencereye yerleştirin.Dibinde 3 parmak yükseklik olana kadar kaynar su koyup,altını yakın.Önce hızlı,kaynamaya başlayınca yavaşa getirip pişirin.Kontrol ettiniz,pişmiş(çatal batırın,bibere yumuşakca giriyor)ama suyu var.Tencerenin kapağını açıp altının ateşini yükseltin.Sakın yanından ayrılmayın.Hemen suyunu çeker.Yağında kalınca altını söndürüp,soğuyunca servis tabağına yerleştirin.Baktınız pişmemiş.Üzerine az miktar(çay bardağı kadar)kaynar su ekleyip biraz daha pişirin.Yapanlara afiyet olsun.

10 yorum:

Hülya YILMAZ dedi ki...

ben bu biberlerin kapağını açan alete bayıldım. ben de bulsam da alsam. onları açmak zor gelir bana hep.
eline sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba Yayla Sakızı

Daha önce açtığım ama devam edemediğim bloğuma msj göndermişşiniz. Güncel olan blogumun adresi aşağıda

http://incininmutfagi.blogcu.com/

Sizin tariflerinizde harika ellerinize sağlık.

Sevgiler

İnci

Nalan Ünal dedi ki...

Bir çok farklı tarzda zeytinyağlı dolma içi hazırlanır ama benim de en sevdiğim tipi işte budur.Yalnız ben pişirirken limon suyu eklemiyorum, denesem tadında nasıl bir değişiklik olur onu da bilmiyorum ama deneyeceğim.

Ellerinize sağlık.

Sevgiiler,
Nalan

Yayla Sakızı dedi ki...

Sevgili Hülya bana adresini yaz ,sana yollayayım.Burada yazmak istemezsen mektup at.
fatma@genceren.com
Sevgiler.

Yayla Sakızı dedi ki...

Ben bu iki ahçıbaşına bayıldım.Allah bağışlasın.İyiki sitenize rastladım.Şimdi tadını çıkara çıkara okuyacağım.Ellerinize sağlık.Sevgi ve selamlar.

Yayla Sakızı dedi ki...

Sevgili Nalan,deneyince beyeneceğini umuyorum.Teşekkür ederim.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili Fatoş Abla, Dolmanız harika gözüküyor, malzemeler ve yapış şekli annemin dolması ile neredeyse aynı vebenim en sevdiğim dolma şekli, midye dolma harcı da diyorum ben buna.Ellerinize sağlık, o kadar canım istediki şimdi.

Nalan Ünal dedi ki...

Benim mesajım kanatlanıp uçuvermiş:)

Yayla Sakızı dedi ki...

Çok teşekkür ederim Mügeciğim.Keşke hepinizi tanısam ve bir sofrayı paylaşsak.Mesela geniş bir çimlik alanda kocaman bir yuvarlak masa.Etrafında birbirine uzaktan yakınlık duyan bu sebeple bir araya gelen bizler.Etrafta oynayan çocuklar.Masanın üstünde her yöreden yemekler,kekler,pastalar ne güzel olurdu.Allahtan ümit kesilmez diyor sevgilerimi yolluyorum.

Yayla Sakızı dedi ki...

Nalancığım,mesajın gönlüme uçuverdi.Başka yere değil.Teşekkür ederim.