19 Mart 2009 Perşembe

Buhara Pilavı


Dün akşam resimlerime bakarken, sizlere anlatmak için yapıp, resmini çektiğim Buhara Pilavını gördüm.Lütfen sessiz kaldığım günler için bir özür olarak kabul edin.

Rahmetli annem(kayınvalidem)çok güzel yapardı.Ben de ondan öğrendim . İnşallah sizlerde seversiniz.

2 su bardağı Baldo piriç
1 kg Havuç(3-4 kibrit çöpü kalınlığında ve boyunda)
1 tane kuru soğan
1 tane iri kırmızı Domates
ı/2 kg kuşbaşı et(kuzu tercih edin)
Yeteri kadar Yağ, karabiber,yeni bahar,tuz


Havucunuzun dışını sıyırdıktan sonra TV nin karşısına oturun ve havuçlarınızı doğrayın.Bir buzdolabı poşetine koyup dolaba kaldırın.Etinizi de düdüklü tencerede veya açık tencerede yenme kıvamına gelecek kadar pişirin.Onu da soğutup dolaba kaldırın(haşladığınız etin en az 2 bardak suyu olmalı.)

İşten eve geldiniz.Etiniz ve doğranmış havucunuz dolapta.Hadi şimdi bir Buhara pilavı yapalım.

Tencerenizi çıkarıp içine 2 bardak pirince her zaman koyduğunuz kadar yağ koyunuz (ben bir kahve fincanından biraz fazla koyuyorum)
Üstüne havucunuzu ilave edip kapağını kapayın.
Pirincinizi ölçüp bol suyla yıkayın(beyaz suyu gitsin)ve üstüne sıcaksuyu boşaltın.
Buzdolabınızdaki eti çıkarın ocağa oturtturun ve altını yakın .
Arada karıştırdığınız havuç sararmaya yüz tuttu bile , üstüne soğanı küçük küçük doğrayıp beraber kavurun.
Rengi değişen havuç ve soğanın üstüne domatesi ortadan kesip rendeleyin.
Bu arada kaynamış olan etinizi , kevgir ile alıp , havuçların üzerine ekleyin ve karıştırıp kapağını kapayın.
Pirinci süzün.
Domatesin suyu bu arada çekmiştir.Kapağı kaldırıp yeteri kadar tuz ve karabiber ekleyin.
Havuç,soğan ve et karışımını tencerenin kenarlarına kaydırıp , ortasına suyunu süzdüğünüz pirinci ilave edin .
Kaynayan etin suyundan (yetmezse sıcak su)pirincin üzerine bir parmak çıkacak kadar koyun.
Kaynamaya başlayınca altını kısın.Suyunu çekmiş mi diye kontrol etmek için ortasın bir kaşık batırıp dibine bakın.Suyunu çekmiş ise üstüne bol yenibahar serpip karıştırın.
Karıştırdığınız pilavınız dinlensin diye bir havlu örtün.Kapağını kapayın.
Hadi artık pilav demlendi . Salatanızı sofraya koyup ev halkını yemeğe davet edin.
Afiyet olsun.


2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Bu tarifi gorunce o kadar sevindim ki...Rahmetli annem de benzer bir pilav yapardi ama galiba patlican da koyardi diye hatirliyorum. Ellerinize saglik, cok cok guzel gorunuyor...Tariflerinizde tam bir "anne" havasi var, lutfen bizleri ihmal etmeyin. Cok uzun aralar veriyorsunuz maalesef....

Yayla Sakızı dedi ki...

Teşekkür ederim.Yemek tariflerimi kızıma anlatır gibi yazmaya çalışıyorum.İnşallah sizler yapınca da hoşunuza gidiyordur.Tariflerim arasında patlıcanlı pilav da var.Zannediyorum annenizin yaptığı pilav da onun gibidir.Sevgilerimi ve sağlık dileklerimi yolluyorum.