7 Kasım 2008 Cuma

İRMİK HELVASI


Varmısınız hanımlar ; çocuklara ve kocalarınıza bir sürpriz yapıp , sofraya , yemekten sonra mis gibi bir helva koymaya ? Varım diyorsanız şunları hazırlayın .
125 gr Tereyağ
1 Paket İrmik ( Hepsini kullanmayacaksınız )
1 Paket Dolma Fıstığı
Toz Şeker

Tereyağını küçük bir tavanın içine koyup,eritin . Aman , sadece erisin , çok ısınmasın .Eriyen yağı bir bardağın içine koyarak ölçün .(O miktar sizin ölçünüz)
Tencerenin içine boşaltın .
Bardağınızı yıkayıp kurulayın .
2 ölçü irmiği tencereye yağın üzerine koyun .
İçine fıstığı da ilave edin .
Hafif ateşte irmiği kavurmaya başlayın.

İrmiğin içindeki fıstıklar renk değiştirip , irmiğin içinde belli olunca (20-25 dakika) .Aşağıdaki gibi hazırladığınız şekerli suyu irmiğin üstüne boşaltın . Karıştırmaya devam edin . Suyunu çekip kızgın lav gibi fokurdamaya başlasın , fokurdaması bitip , helva tencerenin kenarından kolayca ayrılmaya başlayınca altını söndürün . Bir mutfak havlusunu üstüne örtüp , kapağını kapatın demlenmeye bırakın .

AFİYET OLSUN.

2 ölçü suyu bir kaseye boşaltıp , üstüne 2 ölçü toz şekeri ilave edin . Karıştırarak şekeri suyun içinde eritin .(Kaynatmayın ve su sıcak olmasın . Oda sıcaklığında su yeterli
Ben fazla vaktimi almasın diye , boş vaktimde irmiği kavuruyorum . Yapacağım zaman ocağı hafif açıp irmiği ısıtıyorum .Şekerli suyu üstüne koyup pişiriyorum)




Hiç yorum yok: