19 Ekim 2007 Cuma

TAHİNLİ LAHANA SARMASI





Uzun bir aradan sonra bilgisayarımı kucağıma alıp koltuğuma kuruldum.Sizlere dün yaptığım Tahinli Lahana Sarmasını anlatmak istiyordum.Başlığı yazdım, durdum.Çocukluğum gözümün önünden bir film şeridi gibi geçti.Önce babamı hatırladım.Bu yemeği ne kadar da çok severdi.Babamı hatırlamak beni hüzünlendirdi.Arkadan onun yaptığı komik şeyleri hatırladım.Gülmeye başladım.Allah rahmet eylesin babacığım.Annem mutfakta ben ve kardeşlerim yukarda odalarımızda olalım o an aklına kimin adı gelirse aşağıdan bağırarak birimizi çağırırdı.Yanına gidince oturduğu koltuğun yanındaki sehpanın üzerinden sigarasını ve çakmağını isterdi.En keyifli zamanları dostlarıyla lezzetli yemekler yediği gecelerdi.Gecenin sonunda muhakkak babam bağlama çalardi, annem de şarkı söylerdi.Üstelik babamın çaldığı şeyler bağlamayla çalınmayacak ağır şarkılar olurdu.Bunlardan biri (belki hiçbiriniz hatırlamazsınız) YANIYOR MU YEŞİL KÖŞKÜN LAMBASI YAR isimli, Şükran Özer adli zamanın ünlü bir şarkıcısının söylediği bir şarkıydı.Dostlarını sIk sIk yemeğe davet ederdi. Eve kebapcı çağırır, evimizin bahçesine kebapcı ocağı kurulur, kebapcılar gelen misafirlere kebap yetiştirmeye çalışırlardı. Bazan da mumbar yaptırırdı . Babamı hatırlayınca aklıma hep yemek geliyor. Bendeki yemek merakı babadan geliyor herhalde.O yemesini severdi . Ben hem yemesini, hem yapmasını seviyorum.


Şimdi sizlere yemeğim için gerekli malzemeleri sıralayacağım.Lütfen ekşili , sarımsaklı ,acılı şeyleri seviyorsanız bunu da deneyin derim.Muhakkak seveceksiniz.

Küçük bir lahana
1 çay bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı pirinç
3 tane orta boy kuru soğan
1 kahve fincanı tahin
1 kahve finanından eksik zeytinyaği
Tuz-Karabiber-Kırmızı biber

Sosu için:
1 orta boy su bardağı tahin
4 limon suyu
6-7 diş dövülmüş sarımsak
Tuz
Kırmızı mercimek ve pirinci yıkayarak bir tencereye koyun.Pirinç diriliğini yitirene kadar mercimekle beraber haşlayıp suyunu süzün.Lütfen çok öldürmeyin.

Nohudu sıcak su ile ısladıktan sonra kaynatın.O da çok yumuşamasın. Süzdükten sonra Rondo da bir iki defa basarak parçalayın.Diş diş tabir ettiğimiz gibi olsun
Soğanları küçük küçük doğrayın.
Bir tepsiye soğan,mercimek,pirinç,nohut,tahin ve zeytinyağını koyarak güzelce karıştırın.Yeteri kadar karabiber,kırmızı biber ve tuz ilave edin.Lütfen daima tadına bakın.Ben tadına bakın derken yeyin demiyorum.Çay kaşığına bir parça alıp dilinizi degirseniz yeter.
Derin bir tencerede kaynattığınız suyun içine, kök kısmını oyup çıkardığınız lahanayı , kök kısmı tencerenin dibine gelecek şekilde bırakın. Su tekrar kaynamaya başlayınca lahanayı ters çevirin.Yaprak yaprak ayrılacaktır.
Her bir yaprağı saracağınız şekilde ikiye veya üçe ayırıp hazırladığınız iç ile doldurun.(Ben lahana yapraklarını üçgene yakın keserim.Geniş tarafı bana doğru olacak şekilde tabağın içine serer ,yeteri kadar içi geniş tarafa yayarım İki kenarı içindeki malzemenin yanlarını örtecek şekilde birbirine doğru yatırır sonra dikkatlice sivri uca doğru kıvırırım.)
Sarma işlemi bittikten sonra düdüklü tencereye yerleştirin.Üstüne bir bardak sıcak su ilave edin.Kaynamaya başladıktan sonra 6-7 dakika bekleyip tencerenin altını kapatın.Normal tencerede pişirecek olursanız muhakkak sardığınız lahanaların üzerine bir tabağı ters cevirerek koyun ki kaynarken sardığınız dolmalar açılmasın.


Yemeğinizi ocağa koyunca hemen sosunu hazırlayın.Tahini bir kaseye boşaltıp içine sarımsağı ekleyin. Kaşığı elinize alıp bir yandan tahini karıştırıp bir yandan limon suyunu üstüne yavaş yavaş dökün.Aman tahini küstürmeyin.Su ilavesiyle tahini eski kıvamından biraz daha akıcı bir hale getirin.Muhakkak tadına bakıp tuzunu ilave edin.Nasıl güzel oldu mu?


Pişip ılıyan dolmaları kenarları yüksek bir tabağa alın.Üstüne sosunu dökün.Maydonoz ve kırmızı biberle süsleyin. Dinlendirin. Buzdolabına koyun soğuduktan sonra afiyetle yeyin.

15 yorum:

Ceylan dedi ki...

Mmmmmm çok lezzetli görünüyor Fatoş Yengecim! Nasıl yemek istedim anlatamam!! Kesin yapacağız bunu, gerçi rejime pek uygun değil ama kaçamak olarak azar azar yeriz!
Buarada sıkma çok güzel oldu. İlk deneme olduğu için biraz acemilik vardı (elimi de yaktım!) ama Uluç çok keyiflendi! Ben tabii yağsız yapınca, " benim hatırladığım sıkma daha 'ıslak' olurdu" dedi, "o dediğin ıslaklık yağ ile olur, yağ da kaloridir maalesef" dedim! Kalan hamurdan da bir akdeniz pizza yaptık Mertoşla, çok keyif aldı, bir güzel de yedi!
Yani keyifli bir pazar oldu!
Çok teşekkürler tarif için, blogda da yazar mısınız bir gün acaba sıkmayı?
Sevgiler Fatoş Yengecim!

Tijen dedi ki...

Ceylan demiş ki bak tam sana göre bir tarif var Fatoş Yenge'nin sayfasında. Geldim baktım ve neden öyle dediğini anladım. Sağolasın Ceylan, sağolunuz Fatoş Hanım. Eski günleri anımsatan yemekler ne kadar özeldir değil mi?

Yayla Sakızı dedi ki...

Ceylancığım,sen yapma.Ben siz geldiğinizde yaparım afiyetle yersiniz.Sıkmanın güzel olduğuna sevindim.Sizin evde ekmek çok yenmez biliyorum ama arada ekmek alıp dışarda bırak bayatlasın koy dipfirize.sıkma yapmak istediğin zaman kolaylık olur.Kepekli ekmek alıp, kepekli un ilave ederek hamuru yaparsan daha lezzetli olur. Dönüşte sıkmayıda yazarım.Hepinizi sevgi ile kucaklarım.

Yayla Sakızı dedi ki...

Sevgili Tijen,aklıma geldikce evimizde eskiden yapılan yemekleri yazmaya çalışacağım.Şimdi babanemin yaptığı Paşa Somunu isimli ekmeği hatırlamaya çalışıyorum.Seneler önce çok severek yerdik ve çok lezzetli gelirdi.Önümüzdeki hafta yapacağım.Güzel olursa sizlerle de paylaşacağım.Babaneme ait bir hatıramıda anlatacağım.Hepinize sevgi ve selamlar.

Müge dedi ki...

Ah Fatoş Ablacığım;
Senin marifetlerin beni büyülüyor inan ! Lahana sarmasını zaten çok severim, sen yemeği saltanatlı bir hale getirmişsin resmen. Beğendi ni ise beğenmedim, bayıldım ! Bu yemeğin ismi "Mügebayıldı" olsun:)Ben sana hayranım her anlamda. Başımızdan eksik olma emi.

Torunuda ele avuca gelecek hale getirdin herhalde, döndüğüne göre. Ama alıştınız şimdi onlarada sana da zor gelmiştir bu ayrılık.
Çok selamlar ve sevgiler.

İnci'nin Mutfağı dedi ki...

Ellerinize sağlık. Hiç yemedim böyle bir dolma.En kısa zamanda deniyeceğimmm.

Sevgiler,

Mutlu Kadın dedi ki...

Bende çok severim lahana sarmasını. Çok lezzetli olmuştur kesin.

daimamutfak dedi ki...

Sevgili yayla sakızı merhaba..
İlk kez geliyorum..Elinize sağlık

Yayla Sakızı dedi ki...

Sevgili Müge ne güzel şeyler yazmışşın.Sen Müge bayıldı yazmışşın.Ben de Fatoş jöle oldu diyorum.Çok tatlısın teşekkür ederim.Torun ayın dokuzunda üç aylık oluyor.Kısmetse aralık 15 te gelecekler.Şimdiden heyecanlanıyorum ve çok özledim.Sizler de bana yardımcı olun.Çünkü İpek hanıma on gün yalnız bakacağım.Dört aylık olacağı için de ek gıdalara başlayacağım.Neler verebileceğimi bana yazarsınız artık.Ben unuttum.Çok öpüyorum.Sağlık ve mutluluklar.

Yayla Sakızı dedi ki...

Sevgili İnci,blogunuz hayırlı olsun.İnşallah istediğiniz her şeyi gerçekleştirirsiniz.Blog'unuzu baştan itibaren okuyacağım.Artık siz de benim takip ettiklerim arasındasınız.Şöyle bir baktım çok güzel yazılar ve tarifler var.Siz kızınıza güzel bir hediye vereceksiniz eminim.Sağlık mutluluk ve başarılar diliyorum.

Yayla Sakızı dedi ki...

Merhaba mutlu kadın.İnanıyorum bu tahinli sarmayı yerken de mutlu olacaksın.Ben de her zaman lezzetli bir şey yerken gözlerimi kapar ve tadına tam varmaya çalışırım.İnan o zaman kendimi çok mutlu hissederim.Sana sevgilerimi ve mutluluk dileklerimi yolluyorum.Çok güzel bir ailen var.Saadetler diliyorum.

Yayla Sakızı dedi ki...

Sevgili Neriman hoşgeldin.Neriman benim çok sevdiğim bir isimdir.Bence söylenişi güzel bir şarkı gibi.İyiki geldin de bende seni tanıdım.Başarılar diliyorum.Sevgiler.

YESIMLI TARIFLER dedi ki...

ilk defa gördüm çok değişik geldi bak merak da ettim tadını
ellerine sağlık

Yayla Sakızı dedi ki...

Sevgili Yeşim ben de senin mesajını alınca sitene baktım ve seni hemen takip ettiklerimin arasına koydum.Bukadar genç insanların mutfağa olan merakları çok hoşuma gidiyor.Sizler benim ve benim yaş gurubum gibi 'ununu elemiş eleğini duvara asmış'değilsiniz.Çalışıyorsunuz ,çocuk büyütüyorsunuz birçok sorunla karşılaşıp mücadele ediyorsunuz ve böyle güzel işler yapıyorsunuz.Ellerinize sağlık.Enerjiniz hiç bitmesin allah sağlıklı uzun ömürler versin.

Oya Kayacan dedi ki...

Enfes kokuyor bu yemek. Hatıralar da keyif verici. İçimden "Bir zamanlar maziye bak, ne kadar şendik," demek geçti. Hüzzam curcunadır malum. Peder Bey ve Valide Hanım'ın ruhları şadolsun.