5 Temmuz 2007 Perşembe

PATLICANLI PİLAV


Kıymetli ziyaretcilerim.Bugün Yiğit paşa ziyaretimize gelmek istemiş. Ben de ,yemeği burada yiyecek şekilde hazırlıklı gelin dedim.Sağ olsunlar beni kırmadılar.Ne yemek yapayım diye düşündüm.Otuz altı senedir yemek yapıyorum.Artık tembelleştim herhalde.Eti,sebzesi,pilavı içinde olan Adanamız da yapıldığı şekilde bir patlıcanlı pilav yapayım dedim.





Hafta başında,soslu patlıcan kızartması yaparım diye aldığım patlıcanları alacalı soyup 4-5 mm kalınlığında uzunlamasına kesip bol tuzlu suyun içine ısladım.Patlıcanların hepsi suya girsin diye üstüne bir ağırlık koyup kasaba gittim.Adana usulü yapacam ya;kuzu kuşbaşı almam şart.Bir but tarttırıp yağlarını ayıklattım.Kuşbaşı doğrattım eve geldim.Eti yıkayıp suyun içine ısladım.Bir mutfak havlusunu tezgaha sererek ısladığım patlıcanların 5-6 tanesini üst üste koyup güzelce sıktım ve havlunun üstüne tek tek serdim.Bu arada,kanı çıkan eti süzüp tencereye aldım ve suyunu bırakıp çekene kadar karıştırdım.Suyu çekilince üstüne 6-7 bardak kaynar su koydum.Tuz ve karabiber ilave ettim tencerenin kapağını kapattım(Düdüklü tencere). Büyük boy çelik tencereme 2-3 parmak kızartma yağı koyup,kuruladığım patlıcanları kızartarak bir tepsinin üstüne serdiğim kağıt havlunun üstüne çıkardım.Kızarttığım patlıcanların üzerine de kağıt havlu serip elimle hafif hafif bastırarak yağını iyice aldım.Buzluktan bir küçük kaseyi dolduracak kadar haşlanmış nohutta çıkardım.Bu arada halkaları çıktıktan sonra 20 dakika pişirdiğim etin altını kapattım.


Malzemeler:
1,5 kg Patlıcan
1 kg Kuzu kuşbaşı
2 Bardak pirinç
1,5 Bardak haşlanmış nohut
Kızartmak için sıvı yağ
Tuz, Karabiber
Zeytinyağ
Et suyu

Pilavı yapacağım tencerenin dibine kızarttığım patlıcanların yarısını yerleştirdim. Üstüne ıslanmış süzülmüş pirincin yarısını serdim. Pirincin üstüne kalan patlıcanı, pirinci tamamen kapatacak şekilde dizdim. Onun üstüne haşlanmış eti, etin üstüne nohutu yerleştirdim. Onların üstüne kalan pirinci ekledim. Tencereyi ocağa koydum. Sıcak et suyundan pirincin üstüne çıkacak kadar ilave ettim. Kaynamaya başlayınca, altını kıstım. Suyunu tamamen çekmeden üstüne yeteri kadar zeytin yağı gezdirdim ve kapağını kapattım. Hiç suyu kalmayınca tencerenin üstüne bir havlu örterek altını kapattım. Dinlendirdikten sonra bir tepsiye ters çevirdim. Çook lezzetli oldu! Yapan, yiyen herkese afiyet olsun.



14 yorum:

Devletsah dedi ki...

Vallahi olsa gecenin bu saati demem yerim. Canım o kadar istedi. Ben de böyle sebzesi, karbonhidratı, proteini bir arada yemeklere bayılıyorum... Yemesi kolay geliyor.

Nalan Ünal dedi ki...

Şu en ince detayına kadar sabırla yazıyorsun ya hayran oluyorum sana. Ellerine sağlık Yayla sakızı:)
Sevgiler,
Nalan

Ceylan dedi ki...

Devletşah'cım, ayıptır söylemesi ama ben 2 tabak yedim bile!! Yiğit Paşa'dan sütten tadını almış olsa gerek, başka bir iştahla emdi o gün!Kısacası bu yemek de test edildi-onaylandı!!!
Muhakkak biz de yapacağız çünkü dediğin gibi hepsi birarada ve leziz bir yemekti.
Tekrar ellerine sağlık fatoş Yenge'cim!

Yayla Sakızı dedi ki...

Ceylanım afiyet olsun.Sevgili Devletşah gel birgün sana da yapayım.Yalnız ayın 18 inden önce bekliyorum.Sonra kızımın doğumu var yanına gideceğim.Hepinizi öpüyorum.Sevgiler.

Yayla Sakızı dedi ki...

Sevgili Nalan yorumlarınızı neden yayınlayamadığımı bilemiyorum.Hep söylediğim gibi bilgim henüz yeterli değil.Detaylı yazmak istiyorum ki,daha önce bu yemeği yapmamış olanlar denerse hem malzemeleri araya gitmesin,hemde boşuna uğraşmış olmasınlar.Tam anlatabiliyorsam çok mutlu olurum.Sevgi ve selamlar.

Yayla Sakızı dedi ki...

Nalan,yayınlayabilmişim.Yeni gördüm.Sevgiler.

Hülya YILMAZ dedi ki...

ben bu yemeğin yapılışını maklube ye benzettim. bizim evde çok sevilir. zaten bizimkiler, et ve pilav olunca hiç itiraz etmeden yerler...
ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Fatoş Ablacım,
yemek enfes görünüyor, ekrandan fırlayıp önüme konacak ve ben yarısını bir nefeste yiyeceğim sanki, ellerina sağlık..Yine döktürmüşsün.

Yayla Sakızı dedi ki...

Evet Hülyacığım.Ben de MAHLUBE adı altında,Seçkin Lezzetler isimli Adanalı hanımların tarifleri vererek bastırdığı ve kermeste sattığı bir yemek kitabında gördüm.Orada domates vardı.Bizde nohut var.Bizim evimizde Patlıcanlı Pilav denirdi ve bu şekilde yapılırdı.Muhakkak Maklubede çok lezzetlidir.Sevgilerimi ve iyi dileklerimi yolluyorum.

Yayla Sakızı dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Yayla Sakızı dedi ki...

Sevgili Müge,yazından o kadar samimi duygular geçiriyorsun ki seni okuyunca çok mutlu oluyorum.Teşekkür ederim.Sevgiler.

Neslihan dedi ki...

Fatoş Hanım, ben de size geldim, iyi ki yorum bıraktınız, tarfilerinizi ve yazılarınızı çok beğendim.
sevgiler

Yayla Sakızı dedi ki...

Hoş geldiniz sefalar getirdiniz.Bundan sonraki yemeğimi size ikram edeceğim.Sevgiler.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Fatoş Abla,
Sitende mail adresin olmadığı için sana buradan ulaşmak istedim.
28,07, cumartesi günü blogcular pikniği düzenliyoruz. Hani senin bana bir önceki cevabın daki hayallerin vardı ya, yeşillikler içinde bir piknik, yiyeceklerimiz ve eteklerinin altında biz kızların.İşte bu ilhamla yola çıktık, Tuba vesile oldu pikniğimize fikir annesi o.Seni ve Ceylanı mutlaka bekliyoruz.
Daha detaylı bilgi için
m_ziper@hotmail.com a bir mail atabilirsen sizi bilgilendireyim.
Sevgiler.