2 Mart 2010 Salı

Ekşili Çorba











Blog'umu açan herkese selam olsun.

Birkaç gün önce sevgili arkadaşım Leyla ile konuşurken'blog'unda Ekşili Köfteyi aradım bulamadım' dedi.Pazartesi günü bu yemeği yaptım ve arkadaşım için yayınlıyorum.Tabii bu yemek tarafımdan biraz değişikliğe uğramıştır.

Ben yemeğe terbiye yapmıyorum.Ayrıca içine daha fazla sebze koyuyorum.Çocukların küçüklüğünde değişik sebzelerden yesinler diye yaptığım değişikliği devam ettiriyorum.Böylesi hoşumuza gidiyor.
Yemek yarışmasında böyle bir yemek yapsam o hiç birşey bilmeyen gençler kimbilir neler söylerdi.Evde olduğum günler bu yarışmayı seyrediyorum.Galiba ben Mazoist'im.Seyrederken büyük bir samimiyetle söylüyorum acı çekiyorum,sinirleniyorum,orada olup o cahil terbiyeden yoksun insanlara iki laf etmek istiyorum.Siz de 'o zaman seyretme' diyeceksiniz. Haklısınız.Ama şunu da ilave edeyim,sesler yükselince ben televizyonun sesini kapatıyorum.

Ekşili köfte: 1/2 Kg yağsız kıyma
1 küçük çay bardağı pirinç
1 orta boy kuru soğan rendelenecek
1 tatlı kaşığı karabiber (karabiber çok yakışıyor)
1 demet ince kıyılmış maydonozun yarısı

Kıymayı diğerleriyle berabe iyice yoğurup, fındıktan irice köfteler yuvarlayın ve içine un serpilmiş tepsiye koyun her tarafının unlanması için silkeleyin.
Daha sonra tencerenize 10 bardak su koyun içine(Tavla zarı iriliğinde doğranmış)
1 tane tane patates
2 tane havuç
1 tane kereviz
1 kahve fincanı (varsa şart değil)bezelye
1 tane kabak(köftelerden hemen önce)
1/2 maydonoz(ince kıyılmış)
Varsa kerevizin yaprağı(ince kıyılmış)sebzeleri ekleyin.

Sebzeleriniz dişe delecek gibi pişince,köftelerinizi içine koyun.O kaynarken başka bir tencereye 1 kahve fincanı zeytin yağı koyup,2 çorba kaşığı un ilave edip kavurun.Kavrulan unun içine,çorbanın suyundanda ilave edin .Daha sonra un ile çorbanızı birleştirin.İçine yarım kapak limon suyu da katıp 3-5 dakika daha pişirin ve afiyet ile yeyin.Aman ben söylemedim diye tuz ilave etmemezlik yapmayın.Ağız tadınıza göre tuzunu da ekleyin.Oldumu arkadaşım?Bu çorbanın adı da yaylasakızı usulü ekşili çorba.