29 Kasım 2007 Perşembe

KIRMIZI ŞAL ve PEYNİRLİ POĞAÇA







Selamlar blog'uma giren dostlara . Bu gün iki misafirim vardı . Görümcem ve sevgili dünürümüz . Ceylanımızın annesi . Çarşamba günü YALI ÇİFTLİĞİ'n den harika LOR peyniri almıştım . Görümcemin önderliğinde onun pratik poğacasını yaptık . Onun tarifini de vereceğim . Ceylanımızın annesi maydanoz ve dereotunu ayıkladı . Ben yıkadım ve küçük küçük doğradım . Gerekli olan malzemeleri çıkardım

1 Bardak sıvı yağ
1 Bardak yoğurt
1 Yumurta(Beyazı poğacanın hamurunun içine, sarısı üstü için bir kaseye alındı)
1 Paket Kabartma tozu
2oo gr Lor peyniri
1 Çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
1 Çorba kaşığı kıyılmış dereotu
1 Tatlı kaşığı Tuz
Görümcem hamur kabına önce yağı , arkadan yoğurdu ve yumurtanın beyazını koydu . Daha sonra un ilavesiyle sert bir hamur yaptı . Hamurun içine kabartma tozunu , tuzu ve peyniri daha sonrada yeşillikleri ilave etti . İyice yoğurdu . Bu arada , ben , fırın tepsisine yağlı kağıt serdim . Yoğurduğu poğaca hamurundan cevizden iri parcalar alarak elinde yuvarladı .Tepsiye koyunca üstüne biraz bastırdı . 175 dereceye ayarladığımız fırına sürdü.Bu arada ben çayımızı demledim . Salona geçtik ve sevgili misafirlerime işlediğim bu şalı gösterdim .



Hem çok güzel oyalanıyorum hem de meydana faydalı bir iş çıkarıyorum . Sizlerde yapmak isterseniz 18 ilmek alarak başlanıyor . 3 sıra HARAŞO işleniyor . 3 sıra HARAŞO dan sonra , ilmek aldığınız tarafa gelince(ipin sarktığı taraf) 5 ilmek işleyip , ipin sarktığı tarafa tekrar dönüyorsunuz(tabii haraşo işleyerek).Dönünce 10 ilmek işliyorsunuz tekrar başa dönüyorsunuz.Bu sefer 15 ilmek işleyip 15 ile 16 arasından 1 ilmek arttırıyorsunuz.Şimdi 15 ilmek işlediniz , bir arttırdınız geride 3 ilmeğiniz kaldı .Onu da HARAŞO işleyip o sırayı bitirdiniz . Arka sırayı hiçbir şey yapmadan HARAŞO işleyin . Şişinizin üstünde şimdi 19 ilmek var . Tekrar ipin sarktığı tarafa geldiniz . Aynı işlemi yapacaksınız . 5 ilmek işleyip geri dönün.10 ilmek işleyip geri dönün . 15 ilmek işleyip 15 ve 16 arasından 1 ilmek artırın . Gerisini HARAŞO işleyerek o şiş üzerindeki (şimdi 20 ilmek var) ilmekleri bitirin . Arkasını tekrar bir işlem yapmadan HARAŞO örüp ipliğin sarktığı tarafa geçince yine aynı işleri tekrar edin . Bu artırmalar kenarlardaki farbalayı yapıyor . Şal 100 gr lık 3 çileden rahat çıkıyor . Yarısına geldiğinizde , yine 5 işleyip dönüyor ,10 işleyip dönüyor bu sefer 14 ile 15 i bir arada alıyorsunuz ve aynı işlemi başladığınız sayı olan 18 e kadar sürdürüyorsunuz . Yapmak isteyenlere kolay gelsin diyorum . Hepinize sevgi ve selamlar .

27 Kasım 2007 Salı

BÖRECİKLER FIRINDAN ÇIKTI


BÖRECİK




Ailecek hepimizin sevdiği Böreciğin tarifini de , sizlerle paylaşmak istedim . Hazır yufkayı sigara böreği saracak şekilde kesin . (Ben bir yufkayı on parçaya bölüyorum .)Bir kasenin içine bir kahve fincanı sıvı yağ koyun.Üstüne bir bardak su ilave ederek her bir üçgeni eliniz veya bir fırça yardımıyla hafifce ıslatın . Şekilde gördüğünüz gibi tuz , karabiber ve kırmızı biberle lezzet kattığınız , küçük bir ceviz kadar kıymayı , üçgen yufkanın uzun kenarının birine koyarak kendi etrafında çiçek gibi çevirin. Yağlı kağıt koyduğunuz fırın tepsisine yerleştirin . Sıcak fırında kızarana kadar tutun ve çıkarın . Kenarları yüksek bir servis tabağına yerleştirin . Hazırladığınız çok koyu olmayan sarımsaklı yoğurdu(Koyu olursa börekler yoğurdu tam içine çekemez.) bir kaşık yardımı ile önce her bir böreğin üstüne tek tek dökün . Geri kalan yoğurdu da böreklerin üstüne gezdirin . Daha sonra küçük bir tavada eritip üstüne kırmızı toz biber attığınız tereyağı ile yoğurdun üstünü hem süsleyin hem de yemeğinize lezzet katın . Bir de sumak veya ince kıyılmış maydanoz veya kuru nane ile artistik bir şekil verirseniz harika olur
4 Hazır yufka
1/2 Kg Kıyma
1 Kahve fincanı Zeytinyağ
1/2 Kg Yoğurt
5-6 Diş sarımsak(Ezilmiş)
Tuz,Karabiber.Kırmızı biber
Az Tereyağ

BULGURLU KÖFTE GÜZELİ


26 Kasım 2007 Pazartesi

MERCİMEKLİ KÖFTE






Sevgili oğlum bana mesaj atarak mercimekli köfte tarifini istedi.Ben de bugün mercimekli köfte yaptım ve oğlumun isteği üzerine yayınlıyorum.


1,5 Su bardağı kırmızı mercimek
1 Su bardağı ince bulgur
2 Kurusoğan
1 Çorba kaşığı biber salçası
1 Tatlı kaşığı kimyon
2 Kahve fincanı kadar zeytinyağ
1/2 Demet maydanoz

Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün ve tencereye koyun.Üstüne 3 su bardağı sıcak su ilave ederek haşlayın . Haşlanarak lapa kıvamına gelen mercimeğin altını söndürerek tencereye bulguru dökün . Güzelce karıştırarak kapağını kapatın . Kuru soğanları soyup dörde bölün ve küçük bir tencere içine halka çekerek doğrayın . Üstüne yağını da ilave ederek pembeleşinceye kadar kavurun . Kavrulan soğanın içine biber salçasını da koyarak iyice karışmalarını temin edin ve tencerenin altını söndürün . Mercimeğin üstüne bulguru dökerek kapağını kapattığınız tencerenin kapağını açın . Aaaaa ne güzel . Bulgur sıcak mercimeğin içinde şişmiş . O güzel ikiliyi bir tepsiye alın . Ortasını havuz gibi açıp, hazırladığınız salçalı soğanı havuza dökün . Dikkat edin eliniz yanmasın . Kimyonunu ve tadına bakarak tuzunu da ekleyin . Birbirini tutana kadar karıştırın . Dikkat lütfen yoğurun demiyorum . Yanınıza bir kase su alıp ( zaman zaman elinizi ıslatmanız gerekir) elinize aldığınız köftelere şekil vererek servis tabağına yerleştirin . Üstüne ince kıydığınız maydanozdan da serpeleyerek yanında domates salatası ile servis yapın . Domates salatasının içine kimyon , iki kesme şeker kadar biber salçası ve varsa nar ekşisi koyun . Yapan herkese , oğulcuğum sana ve hanımına da afiyet olsun .

21 Kasım 2007 Çarşamba

PERŞEMBE PAZARI







Geçen hafta Erenköyde kurulan Perşembe pazarına gittim. Allah bizlere ne güzel iklimi olan bir memleket nasib etmiş. Yurdumuzda yetişmeyen sebze meyve yok sanki .Yine telefonumla sizler için birkaç tezgahı resimledim.Bizim sebzecilerimiz de birer sanatkar.Tezgahlarını birer tablo gibi hazırlamışlar değilmi ?

SONBAHARIN GÜZELLERİ




Bu güzelliği sizlerle paylaşmak istedim . Açıp bakan herkese sevgiler.

BAMYA YEMEĞİ


Sevgili ziyaretcilerim.Sizlere bu ara yeni birşeyler anlatamadım.İki seyahatim oldu.Bunlardan biri sevgili arkadaşlarım Aydan ve Hüsniye ile Kıbrısa yaptığımız gezi, ikincisi ,Ergun'un üniversiteden sınıf arkadaşlarıyla İzmir Çeşmeye yaptığımız gezi.İkiside çok güzeldi.Arkadaşlarımla beraber olunca kendimi genç hissediyorum . Sabah kahvaltıdan sonra nakışlarımızı alıp deniz kenarında oturuyorduk. Bir yandan kahvemizi içiyor , bir yandanda nakışlarımızı işliliyor , bir yandan da sohbet ediyorduk. Biz üç arkadaş Kıbrısı çok seviyoruz. Her sene bir defa gitmeye çalışıyoruz. Bu gidişimizde Lefkoşada pazarı gezerken harika Bamyalar gördük.Bizim bamyalardan daha uzun ve koyu yeşil.Pazardaki yerli halk çok lezzetli olduğunu söyledi.Biz de denemek için yarımşar kilo aldık. Onu Adana usulü pişirdim.Yemeğin resmini telefonumla çektiğim için çok net olmadı ama yine de sizlere görümünü yansıttığımı zannediyorum.İnanın gerçekten çok lezzetli oldu.

1/2 Kg Bamya
4 Domates
1 Kuru Soğan
1/2 Su Bardağı Nohut
7-8 Diş Sarımsak
1/2 Limon suyu
2 Yeşil biber
1/2 Çorba kaşığı biber salçası
1 Kahve fincanı kadar Zeytinyağ(Ben sıcak yemeklerde de Zeytinyağ kullanıyorum)

Tencereyi ateşin üstüne oturtturup içine yağını koyalım ve üstüne soğanını küçük küçük doğrayalım.Domatesin birini soğanın üstüne rendeleyip(salça yanmasın diye) salçasını da ilave edelim.Domateslerin kabuğunu soyup bir tabağa doğrayalım.Biberlerin tohumunu çıkarıp halka halka keselim.Sarımsağı soyalım.Yarım limonu sıkalım.Şimdi sırasıyla salçalı soğanın üzerine limonu dökelim yeterince tuzunu koyalım.(Muhakkak tadına bakın)Bir çay bardağı kaynar su ilave edelim.Kaynayan karışımın üstüne önce yıkayıp kuruduktan sonra başını koni halinde kestiğimiz bamyayı ekleyelim.Üstüne hazırladığımız domates,biber ve sarımsağı koyalım.Son olarak haşlanmış nohutu da ilave edip tencerenin kapağını kapayalım.Bamya çabuk pişer dikkatli olun ezilmesin.(Yine püf nokta suyu fazla ise kapağı açık kaynatın.Hiç bir zaman tencerenin altını çok açarak yemeğinizi pişirmeyin.)Yanına bulgur pilavı veya pirinç pilavı yapmayı ihmal etmeyin.AFİYET OLSUN.


13 Kasım 2007 Salı

PATATES SALATASI


Patates salatasını herkes bir başka yapar. Ben patatesleri haşladıktan sonra doğrar ve derin bir kasenin içine koyarım.Üstüne bolca taze soğan ,maydanoz, limon ,zeytinyağ , kırmızı biber , bir çorba kaşığı sirke , siyah zeytin ve tuz ekler güzelce karıştırırım.Servis tabağına yerleştirir üstünü yumurta ile süslerim.Sizler için yaptığım patates salatasını da resimledim.

12 Kasım 2007 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ



Sizlere misafirlerime yaptığım kerevizin resmini çektiğimi söylemiştim.Şimdi de nasıl yaptığımı anlatayım.

4 Kereviz(orta boy ve yuvarlak)
4 Havuç(çok kalın olmasın)
1 Kuru soğan
1 Tatlı kaşığı un
1/2 Limon suyu
3 Kesme şeker
Zeytinyağ(1 kahve fincanı)

Bir kasenin içine su koyun ,kestiğiniz limonun yarısını içine sıkın. 1 tatlı kaşığı tuz koyun ve soyduğunuz kerevizleri içine atın. Tencerenize zeytinyağını koyup üstüne soğanı ortadan keserek halka çekin. Tencerenin altını yakın. Bir kola bardağına 1 parmak eksik su koyun,üstüne 1/2 limon suyunu , 1 tatlı kaşığı unu ,yeteri kadar tuz ve şekeri koyarak karıştırın.Henüz rengi dönmemiş olan soğanın üstüne dökün.
O kaynarken siz dolma oyacağı ile kerevizin tam ortasından bir santim çapında bir bölümü çıkarın ve havucunuzu tam o deliğe girecek kadar inceltip kerevizin ortasına çakın.
Sonra bir parmak kalınlığında kesip kaynamaya başlayan suyun içine yerleştirin.
Üstüne tencerenizin içine sığacak bir tabağı ters cevirip koyun.(Kaynarken havuçlar kerevizin ortasından çıkmasın diye.Tabii ateş de çok harlı olmayacak). O suyunu çektiğinde kereviziniz de pişmiş olur. Şayet kereviziniz pişer de hala suyu fazla ise, kerevizleri servis tabağına alıp suyunu ateşte biraz daha kaynatıp normal seviyeye getirip kerevizin üstüne dökün.
Yapan herkese afiyet olsun.

11 Kasım 2007 Pazar

KAZAN KEBABI


Herkese güzel bir pazar günü diliyorum.Geçtiğimiz hafta yemeğe misafirlerimiz vardı.Misafiri çok severim ve onlar için hazırladığım en basit yemeğe bile özen gösteririm.Lezzetli olması çok mühim ama gösterişli olmasını da isterim.Geçen hafta yaptığım yemeklerin bir kısmının resimlerini sizler için çektim.Bunlardan biri Kazan Kebabı diğeri Zeytinyağlı Kereviz.


Patates salatasının ve Zeytinyağlı Pırasanın da resimlerini çektim.Onları da anlatacağım.Belki benim yaptığım sizlere daha kolay gelirde bundan sonra öyle yaparsınız kim bilir...


Kazan Kebabı, patlıcan kebabının tencerede yapılanına verilen isim.Patlıcanın iri ve uzun olanlarından seçin.Bu mevsimde patlıcan alırken muhakkak elinizde hafifce sıkın.İçinde boşluk hissederseniz o patlıcanı almayın.Patlıcan dolgun olmalı ama taş gibi de olmamalı.

Malzemeler:

4-5 Patlıcan
1 Orta boy kuru soğan
1/2 Kg Kıyma(Bir defa çekilmiş ve orta yağlı)
1 Çorba kaşığı biber salçası
3 Orta boy Domates(Ortadan kesip rendeleyin)
Tuz-Karabiber





Patlıcanları yıkayıp başını kesin ve resimdeki gibi hazırlayıp tuzlu suyun içine atın.






Kıymanın içine soğanı küçücük doğrayın.Salçasını,tuzu ve karabiberi ilave edip yoğurun.(Köftelerden küçüklere verecekseniz karabiber koymayın.Kıyamam onlara)


Patlıcanları sudan çıkarıp ellerinizin arasında suyunu sıkın.Elinize ceviz kadar kıyma alıp yuvarlayın ve patlıcanları keserek yaptığınız yuvalara yerleştirin.Hepsini hazırlayınca tencereye yerleştirin.Üstüne bir kahve fincanından az yağ gezdirin.Domateslerini de koyup ocağa oturtturun.Kaynamaya başlayınca altını kısın.Yağında kalana kadar pişşin.Gerekirse 1 çay bardağı kaynar su ilave edebilirsiniz.




Çok hafif ve kolay aynı zaman da lezzetli bir yemektir. Ben Kazan Kebabı yaptığım gün muhakkak Lavaş ekmek de alırım.Ekmeğin içine bir patlıcan ,bir etinden koyar üstüne kuru soğan ekler dürüm yapar ve öyle yeriz.Tavsiye edilir.....

5 Kasım 2007 Pazartesi

EKMEK YUVASINDA YUMURTA


Sevgili blogcular bu sabah canım yumurta yemek istedi. İki dilim tost ekmeğini aldım. Ortasından küçük ağızlı çay bardağı ile yuvarlak birer kısım çıkardım.Ekmekleri kızarttıktan sonra tavaya dibini ıslatacak kadar tereyağ koydum.Ekmekleri tavaya üst üste yerleştirdim. Ortasına bir yumurta kırdım.Çıkardığım yuvarlak ekmeklerin üstüne birer parça peynir koyarak tavanın üstüne bir kapak örttüm.Ben yumurtayı beyazı ile sarısı karışmış sevdiğim için kapağı kaldırıp onları karıştırdım.Siz isterseniz karıştırmayın ve yağını biraz daha fazla koyun. Çok estetik ve güzel oluyor.Büyük bir tavada birkaç tane birarada yapabilirsiniz.Tabağı süslemek zevkinize kalmış.Selamlar ve sevgiler.

PAŞA SOMUNU


Tekrar merhaba . Size daha önce yapacağımı söylediğim , rahmetli babanemin çok sevdiği Paşa somununu nihayet yaptım. Paşa Somununa tuzlu kek diyebiliriz.Daha önce bunun hangi sınıfa gireceğini hiç düşünmemiştim.Google da araştırdım bu isimde bir yiyecek yok.Sizleri temin ederim gerçekten paşalara yaraşır bir yiyecek.Muhakkak evinizde bir paşa vardır.Bu çok kolay tuzlu somunu yapın sizin de paşanız afiyetle yesin.

Maya için:

4 Kesme şeker(2 çorba kaşığı toz şeker)
1 Çorba kaşığı(bir paket)toz maya
1 Çorba kaşığı un
1 Kahve fincanı ılık su

Bunları bir kasenin içinde karıştırın

1 Ölçü(ben normal boy su bardağı kullandım)eritilmiş tereyağ(aman yanmasın)
1 Ölçü (aynı su bardağı)süt
Biraz tuz
Alabildiği kadar İrmik(1/2 kg kadar alıyor)

Süt, tereyağ ve irmiği karıştırın. Kıvamı kek kıvamı olsun.Üstüne hazırlandıktan sonra en az 15 dakika beklemiş mayayı ilave edin.Birbirine güzelce yedirip yağlanmış tepsiye dökün.Pişireceğiniz kaba hamuru dökünce en az üç santim yüksekliğinde olsun.Üstüne bolca susam (küncü) serpin.Fırına koymadan bir saat dinlendirin.Daha sonra 180 derece ısıtılmış fırına koyun.Üzeri nar gibi olunca fırından çıkarın.Paşalarınıza şimdiden afiyet olsun.

DUL AVRAT ÇORBASI



Selam bu sayfayı açan herkese.İki gündür soğuyan havalar sebebiyle midem çorba çorba diye söylenmeye başladı.Bunca sene tatlının ardından tuzlu ,tuzlunun ardından ekşi ,ekşinin ardından ağzımı tatlandırsın diye yine yediğim tatlı sebebiyle devamlı fazla mesai yapan mideme bir hoşluk yapayım dedim ve bugün Dul Avrat Çorbası yaptım.

Hepinizin dipfirizinizde haşlanmış yeşil merimek,haşlanmış nohut kilerinizde kuskus veya erişte makarna olduğunu düşünerek gelin bu akşam için bu güzel çorbadan yapın diyorum.Benim 2,5 yaşındaki torunum bu çorbaya bayılıyor.Sizlerin çocuklarınızın ve eşinizin de seveceğini düşünüyorum.
1 Orta boy kuru soğan
1/2 Kahve fincanı Zeytin yağ
2 Çorba kaşığı un
1 Çorba kaşığı biber salçası
1/5 Su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1/2 Su bardağı haşlanmış nohut
1/2 Su bardağı kuskus veya kırılmış erişte(tunç havanınız varsa onun içinde halledebilirsiniz)
5-6 Diş ezilmiş sarımsak
1/2 Limon suyu
Karabiber-Kırmızı biber-Kuru nane

Tencerenize yağı koyup üstüne soğanı çintin.Soğan renk deyiştirirken ununu ilave edip beraberce çevirin.Unun kokusu çıkarken salçasını koyun.Salça, un ve yağı karıştırırken üstüne kaynamış suyu yavaş yavaş ilave edin.Koyduğunuz su salçanın rengini yok edecek kadar çok olmasın.Çorbanız kaynamaya başlayınca sırasıyla mercimeği,nohutu daha sonra erişteyi ilave edin.Erişte yumuşayınca sarımsak ve limonu karıştırıp onu da ekleyin.Küçük bir tavaya 2 kesmeşeker büyüklüğünde tereyağ koyun.Yanmadan üstüne kırmızı biber ve naneyi de koyup kokusu çikarken oçaktan alın ve çorbanın üstüne dökün.Şimdi sıra tuz ile tatlandırmaya geldi.Kafi miktarda tuz attınız mı?Tadına bakın.Herhalde çok güzel olmuştur.Bu çorba biraz koyuca olursa daha iyi oluyor.Dikkat ederseniz karabiberi atmadım.Çocuklarınkini ayırıp biberini öyle atalım.Hepinize sevgiler.