11 Ekim 2010 Pazartesi

Kalbura Bastı

Ancak bu şekilde yerleştirebildim.Umarım çok karışık gelmez .

Fırına girdikten sonra hafifce yayılır
ama sonra kabararak toplanır.



Bugün bilgisayarımın başına , kızımın ve gelinimin isteği olan Kalbura Bastı tatlısını yazmak için oturdum. Yanımda olsalar ve onlara ben yapıp yedirseydim ne güzel olurdu.Malesef uzaktalar . Ama ne ise yapması çok kolay . İkisi de marifetli kızlar olduğu için canları istediği an yapabilirler .İkinizi de öpüyorum.
Malzemeler:
250 gr Tereyağ ( Bir küçük tavanın içinde yanmadan eritin )
1 Yumurta
1 Çorba kaşığı sirke
1 Çorba kaşığı yoğurt
1 Çay kaşığı kabartma tozu
Alabildiği kadar un ( elenmiş olmalı )
2 Su bardağı toz şeker
2 Su bardağı su ( 2 bardak suyu tencereye koyun , üstüne 2 bardak şeker ekleyerek kaynatın . Kaynamaya başladıktan sonra üstüne bir çay kaşığı limon suyu ilave edin 2-3 dakika sonra ocağı kapatın . Tatlınız piştiğinde şekerli su soğumuş olmalı ve sıcak tatlının üzerine soğuk şire dökülmeli .)
Erimiş olan yağı bir tepsinin içine alın.Üstüne yumurtayı kırın , sirke ve yoğurdu da ekleyip eliniz ile iyice karıştırın.
Karışıma yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ilave edin . Hamur elinize yapışmayacak hale gelince , elinizi yıkayın ve kulak memenizi elleyin . İşte hamur o sertlikte olsun. Şayet aynı sertlikte değilse biraz un ilave edin .
Elinizi yıkadığınızda tepsinin içine fırın kağıdı yerleştirip fırınınızı da 175 dereceye ayarlayın .
Bu ölçü ile benim yaptığım büyüklükte 18 adet tatlı çıkıyor . İdeali 20 parçadır .
Her bir parçayı elinizin ortasında açıp , sonra rendenin büyük tarafı üstünde biraz bastırın , bir ucundan kaldırıp yuvarlak hale gelmesi için iki ucu alttan birleştirip tepsinize sıralayın . Üstünün rengi dönünce fırından çıkarın . Çok kızartmayın . Sıcakken çukur bir kaba alıp , soğumuş olan şireyi üstüne dökün ve kabınızın üstünü kapatın .Bir müddet sonra dikkatlice ters çevirin .(Diğer tarafta şireden payını rahatca alabilsin )

Afiyet olsun canlarım.