19 Ekim 2007 Cuma

TAHİNLİ LAHANA SARMASI





Uzun bir aradan sonra bilgisayarımı kucağıma alıp koltuğuma kuruldum.Sizlere dün yaptığım Tahinli Lahana Sarmasını anlatmak istiyordum.Başlığı yazdım, durdum.Çocukluğum gözümün önünden bir film şeridi gibi geçti.Önce babamı hatırladım.Bu yemeği ne kadar da çok severdi.Babamı hatırlamak beni hüzünlendirdi.Arkadan onun yaptığı komik şeyleri hatırladım.Gülmeye başladım.Allah rahmet eylesin babacığım.Annem mutfakta ben ve kardeşlerim yukarda odalarımızda olalım o an aklına kimin adı gelirse aşağıdan bağırarak birimizi çağırırdı.Yanına gidince oturduğu koltuğun yanındaki sehpanın üzerinden sigarasını ve çakmağını isterdi.En keyifli zamanları dostlarıyla lezzetli yemekler yediği gecelerdi.Gecenin sonunda muhakkak babam bağlama çalardi, annem de şarkı söylerdi.Üstelik babamın çaldığı şeyler bağlamayla çalınmayacak ağır şarkılar olurdu.Bunlardan biri (belki hiçbiriniz hatırlamazsınız) YANIYOR MU YEŞİL KÖŞKÜN LAMBASI YAR isimli, Şükran Özer adli zamanın ünlü bir şarkıcısının söylediği bir şarkıydı.Dostlarını sIk sIk yemeğe davet ederdi. Eve kebapcı çağırır, evimizin bahçesine kebapcı ocağı kurulur, kebapcılar gelen misafirlere kebap yetiştirmeye çalışırlardı. Bazan da mumbar yaptırırdı . Babamı hatırlayınca aklıma hep yemek geliyor. Bendeki yemek merakı babadan geliyor herhalde.O yemesini severdi . Ben hem yemesini, hem yapmasını seviyorum.


Şimdi sizlere yemeğim için gerekli malzemeleri sıralayacağım.Lütfen ekşili , sarımsaklı ,acılı şeyleri seviyorsanız bunu da deneyin derim.Muhakkak seveceksiniz.

Küçük bir lahana
1 çay bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı pirinç
3 tane orta boy kuru soğan
1 kahve fincanı tahin
1 kahve finanından eksik zeytinyaği
Tuz-Karabiber-Kırmızı biber

Sosu için:
1 orta boy su bardağı tahin
4 limon suyu
6-7 diş dövülmüş sarımsak
Tuz
Kırmızı mercimek ve pirinci yıkayarak bir tencereye koyun.Pirinç diriliğini yitirene kadar mercimekle beraber haşlayıp suyunu süzün.Lütfen çok öldürmeyin.

Nohudu sıcak su ile ısladıktan sonra kaynatın.O da çok yumuşamasın. Süzdükten sonra Rondo da bir iki defa basarak parçalayın.Diş diş tabir ettiğimiz gibi olsun
Soğanları küçük küçük doğrayın.
Bir tepsiye soğan,mercimek,pirinç,nohut,tahin ve zeytinyağını koyarak güzelce karıştırın.Yeteri kadar karabiber,kırmızı biber ve tuz ilave edin.Lütfen daima tadına bakın.Ben tadına bakın derken yeyin demiyorum.Çay kaşığına bir parça alıp dilinizi degirseniz yeter.
Derin bir tencerede kaynattığınız suyun içine, kök kısmını oyup çıkardığınız lahanayı , kök kısmı tencerenin dibine gelecek şekilde bırakın. Su tekrar kaynamaya başlayınca lahanayı ters çevirin.Yaprak yaprak ayrılacaktır.
Her bir yaprağı saracağınız şekilde ikiye veya üçe ayırıp hazırladığınız iç ile doldurun.(Ben lahana yapraklarını üçgene yakın keserim.Geniş tarafı bana doğru olacak şekilde tabağın içine serer ,yeteri kadar içi geniş tarafa yayarım İki kenarı içindeki malzemenin yanlarını örtecek şekilde birbirine doğru yatırır sonra dikkatlice sivri uca doğru kıvırırım.)
Sarma işlemi bittikten sonra düdüklü tencereye yerleştirin.Üstüne bir bardak sıcak su ilave edin.Kaynamaya başladıktan sonra 6-7 dakika bekleyip tencerenin altını kapatın.Normal tencerede pişirecek olursanız muhakkak sardığınız lahanaların üzerine bir tabağı ters cevirerek koyun ki kaynarken sardığınız dolmalar açılmasın.


Yemeğinizi ocağa koyunca hemen sosunu hazırlayın.Tahini bir kaseye boşaltıp içine sarımsağı ekleyin. Kaşığı elinize alıp bir yandan tahini karıştırıp bir yandan limon suyunu üstüne yavaş yavaş dökün.Aman tahini küstürmeyin.Su ilavesiyle tahini eski kıvamından biraz daha akıcı bir hale getirin.Muhakkak tadına bakıp tuzunu ilave edin.Nasıl güzel oldu mu?


Pişip ılıyan dolmaları kenarları yüksek bir tabağa alın.Üstüne sosunu dökün.Maydonoz ve kırmızı biberle süsleyin. Dinlendirin. Buzdolabına koyun soğuduktan sonra afiyetle yeyin.